Waarom professioneel mentorschap

Mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische problematiek of dementie, kunnen vaak niet meer zelfstandig, weloverwogen beslissingen nemen over de invulling van hun leven. Wanneer zij aangewezen zijn op zorg vanuit een instelling, kunnen zij vanwege die beperkingen geen gelijkwaardige gesprekspartner zijn naar de betreffende zorgverlener. Dit houdt in dat iemand anders naast hen zal moeten gaan staan om hun belangen te behartigen op het gebied van verzorging, verpleging, begeleiding, verblijf en behandeling. 

Iedereen heeft recht op een (wettelijk) vertegenwoordiger, die de beslissingen neemt op het gebied waarop de persoon (gedeeltelijk) wilsonbekwaam is verklaard.

Iemand is wilsonbekwaam als hij (in een of meer situaties) niet in staat is zelfstandig verantwoorde beslissingen te nemen. Iemand is wilsonbekwaam als hij:

  • De informatie over zijn ziekte of de behandeling niet kan begrijpen.
  • Niet in staat is om zelf een besluit te nemen.
  • De gevolgen van een eventueel genomen besluit niet kan overzien.

Soms is er geen familie die zorg voor de cliënt wil of kan dragen. Een professioneel mentor kan deze taak dan overnemen. De belangen die een professioneel mentor behartigt, gaan niet over geld en materiële zaken, maar over zaken op het gebied van persoonlijk welzijn.

Mentorschap is alleen mogelijk voor meerderjarigen. Totdat iemand 18 jaar is, zorgen de ouders of een voogd voor de belangen van minderjarigen. Het mentorschap kan al wel worden aangevraagd, voordat iemand meerderjarig is. Het mentorschap gaat dan automatisch in op het moment dat die persoon meerderjarig wordt.